Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) yakarma ediniz, gündüz oruç tutunuz. Tanrı, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizi, Savm, 39; İbn Mace, İkamet’u-Salat, 191) demiştir. Kandil günü birçok Müslüman çeşitli ibadetler yapmaktadır. Peki fakat Berat Kandili’nde oruca iyi mi niyet edilir?
Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebu Davud, Savm, 62; Tirmizi, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, aşura ve arefe günü oruç meblağ (Müslim, Sıyam, 196, 197; İbn Mace, Sıyam, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyam, 198) diye yanıt verirdi. Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan öteki gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap bulunduğunu söylemişlerdir.
Berat Kandili orucuna iyi mi niyet edilir?
Ramazan ayında tuttuğunuz oruç şeklinde, kandil günü için sahura kalkıp niyetlenmelisiniz. Isterseniz; “Niyet ettim Tanrı rızası için berat kandili orucunu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb’im!” kabul edebilirsiniz.
Peygamber efendimiz Berat Kandili orucu hakkında şöyleki buyurduğu ifade ediliyor:
Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu vakit, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Şu sebeple o gece güneş batınca Tanrı-u Teâlâ, o andan fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim.”
Son Dakika Haberler