11.03.2023 00:15 Son Güncelleme: 11.03.2023 00:15 Özmen, Aşırı tuz tüketiminin oluşturduğu risklere ve yol açmış olduğu hastalıklara dikkati çekerek, değerlendirmelerde bulunmuş oldu. Böbrek yetmezliğini önlemek için yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi icap ettiğini belirten Prof. Dr. Özmen, tüketilen tuzun vücutta birçok değişikliğe niçin bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Özmen, “Yüksek oranda tuz tüketildiğinde kişide şişkinlik ve susama hissi oluşur. Tuzu dengelemek için vücut su meblağ, el ve ayaklarda şişkinlik görülebilir. En önemlisi kan basıncındaki artıştır. Aşırı kiloluluk, hipertansiyonu olan yada ileri yaşlı kişilerde, düşük potasyum tüketenlerde tuz tüketimi ile kan basıncındaki artışın daha belirgin olduğu tespit edilmiştir.
Kişinin vücuttaki tuz artışına verdiği yanıt, genetik ve hormonal faktörlerden etkilenir. Tuz tüketimi ek olarak, hipertansiyon ilaçlarına direnç yaratır” ifadelerini kullandı. Hipertansiyor, böbrek taşı, kemik erimesi Tuz tüketiminin oluşturduğu hastalıklara ilişkin de data veren Prof. Dr. Özmen, bu tarz şeyleri, hipertansiyon, kalsiyum kaybı (kemik erimesi), protein kaçağı, glomerül içi tazyik artışı, böbrek hasarı, böbrek taşı oluşumu ve insülin direnci şeklinde sıraladı. “Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edin” Yüksek tuz tüketiminin mide mukozasında hasara niçin olarak kanser gelişimine de yol açabildiğine işaret eden Prof. Dr. Özmen, “Dünya Sıhhat Örgütü, hastalıklardan korunmak amacıyla tüketilmesi ihtiyaç duyulan tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı/silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir. 2008’de meydana gelen SALTurk-1 çalışmasında vatanımızda şahıs başına günlük tuz tüketimi 18 gram olarak belirlendi. 2012’deki çalışmada bu oran 15 g/güne geriledi” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
Hazır sosların, atıştırmalık ürünlerin, tuzlanmış kuru yemişlerin turşu/salamura konservelerin, tuzlanmış, tütsülenmiş et ve balık ürünleri ile aromalı ya da aromasız, organik yada naturel olmayan mineralli içeceklerin yüksek oranda tuz içerdiğini bildiren Prof. Dr.Özmen, tuz kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyleki sıraladı: “Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisini okuyun. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünler tercih edin. Peynir, zeytin, salamura ürünlerini kullanmadan ilkin suda sudan geçirin. Restoran ve kafelerde yemeklerin azca tuzlu yada tuzsuz hazırlanması talep edin. Tuz yerine organik lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber, nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen ve benzeri) kullanın. Fazla tuz tüketiminin azaltılmasıyla bu hastalık ve riskler engellenebilir. Ülkemizdeki tuz tüketimi oldukca yüksektir. Bunu azaltarak pek oldukca sıhhat problemi hipertansiyon, kalp krizleri, nüzul/inme, kronik böbrek hastalıkları engellenebilir.”
Son Dakika Haberler